اولین مرحله این فراخوان درسال 87 صورت پذیرفت که بر اساس آن کلیه واردکنندگان و صادر کنندگان و همچنین فعالان اقتصادی با مجموع فروش کالاها و ارائه خدمات بیش از سه میلیارد ریال در سال 86 و یا بیش از یک میلیارد و دویست و پنجاه میلیون ریال در پنج ماهه نخست سال 87 موظف به اجرای قانون شدند.
مرحله دوم این فراخوان از ابتدای مهرماه 88 به اجرا گذاشته شد و کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی، صرف نظر از میزان فعالیت، که مشمول مرحله اول ثبت نام نگردیده و جزء فعالیت های بند (الف) ماده (96) قانون مالیاتهای مستقیم (مصوب 80/11/27) بودند را در بر گرفت.
۱ـ دارندگان کارت بازرگانی و کلیه واردکنندگان و صادرکنندگان.
۲ـ صاحبان کارخانهها و واحدهای تولیدی که برای آنها جواز تأسیس و پروانه بهرهبرداری از وزارتخانه ذیربط صادر شده یا میشود.
۳ـ بهره برداران معادن.
۴ـ صاحبان مؤسسات حسابرسی، حسابداری و دفترداری، خدمات مالی و ارائه دهندگان خدمات مدیریتی، مشاورهای، انفورماتیک، رایانهای اعم از سخت افزاری و نرم افزاری و طراحیسیستم.
۵ـ صاحبان مراکز آموزشی و پرورشی، آموزشگاههای آزاد، مدارس غیر انتفاعی، دانشگاهها و مراکز آموزش عالی.
۶ـ صاحبان بیمارستانها، زایشگاهها، آسایشگاهها، درمانگاهها و خانههای سالمندان.
۷- صاحبان متلها و هتل های سه ستاره و بالاتر.
۸ـ بنکداران، عمده فروشها، فروشگاههای بزرگ، واسطههای مالی، نمایندگان توزیع کالاهای داخلی و وارداتی و صاحبان انبارها.
۹ـ نمایندگان مؤسسههای تجاری و صنعتی، اعم از داخلی وخارجی.
۱۰ـ صاحبان مؤسسات حمل و نقل موتوری، زمینی، دریایی و هوایی اعم از مسافری یا باربری.
۱۱ـ صاحبان مؤسسات مهندسی و مهندسی مشاور.
۱۲ـ صاحبان مؤسسات تبلیغاتی و بازاریابی.
در مرحله سومکه از ابتدای فروردین 89 به اجرا گذاشته شد، دامنه شمول مودیان گسترش یافت و کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که براساس شرایط مراحل اول و دوم ثبت نام، مشمول اجرای نظام مالیات بر ارزش افزوده نشده بودند و در صورتی که در سال 87 یا 88 مجموع فروش کالاها و ارائه خدمات ( غیرمعاف یا معاف و غیرمعاف ) آنها سه میلیارد ریال و بالاتر بود، مشمول این مرحله گردیدند.
از مهرماه 89 مرحله چهارماجرا گردید و کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که بر اساس شرایط مراحل گذشته مشمول نشده بودند، در صورتی که شاغل به فعالیتهای اعلام شده موضوع بند ب ماده 96 قانون مالیاتهای مستقیم (مصوب 80/11/27) بودند، با هر میزان فروش یا درآمد مشمول این مرحله گردیدند.
۱ ـ صاحبان کارگاههای صنعتی.
۲ ـ صاحبان مشاغل ساختمانی، تأسیسات فنی و صنعتی، نقشهکشی، نقشه برداری، محاسبات فنی و نظارت.
۳ ـ چاپخانه داران، لیتوگرافها ، صحافها، ارائه دهندگانخدمات چاپ و گرافیستها.
۴ ـ صاحبان مراکز ارتباطات رایانهای.
۵ ـ وکلا، کارشناسان، مترجمان رسمی دادگستری، مشاورانحقوقی، حسابداران رسمی و اعضای سازمانهای نظام مهندسی.
۶ ـ محققان، پژوهش گران و کارشناسان آزاد که به تهیه و ارائه طرحهای تحقیقاتی اشتغال دارند.
۷ ـ دلالان، حقالعملکاران و کارگزاران.
۸ ـ صاحبان مراکز فرهنگی ـ هنری، فرهنگسراها، کانونهایحرفهای و انجمنهای صنفی و تخصصی.
۹ ـ صاحبان سینماها، تماشاخانهها و مکانهای تفریحی و ورزشی.
۱۰ ـ صاحبان مشاغل فیلم برداری، دوبلاژ، مونتاژ و سایر خدمات سینمایی.
۱۱ ـ پزشکان و دندانپزشکان که دارای مطب هستند و دامپزشکان که به حرفه دامپزشکی اشتغال دارند.
۱۲ ـ صاحبان آزمایشگاهها، رادیولوژیها، فیزیوتراپیها،سونوگرافیها ، الکتروانسفالوگرافیها ،سی تی اسکنها، سالنهای زیبایی و دیگر ارائه دهندگان خدمات بهداشتی طبی و غیر طبی. داروخانه ها، لابراتوار دندانسازی، مراکز ترک اعتیاد، موسسات ترمیم و کاشت مو، سازندگان اعضای مصنوعی، مراکز بینایی و شنوایی سنجی، مشاوره ژنتیک، مشاوره روامسنجی و روانشناسی، دفاتر خدمات پرستاری و مامایی، مراکز خدمات آمبولانس.
۱۳ـ صاحبان میهمان سراها، میهمان پذیرها و مسافرخانه ها.
۱۷ ـ صاحبان نمایشگاهها و فروشگاه های اتومبیل و بنگاههای معاملات املاک و آژانسهای کرایه اتومبیل.
۱۸ ـ سازندگان و فروشندگان طلا و جواهر.
۱۹ ـ عاملان فروش و فروشندگان آهن آلات.
۲۰ ـ صاحبان دفاتر خدمات ارتباطی(دفتر خدمات مشترکین تلفن همراه و آژانسهای پستی)
۲۱ ـ صاحبان دفاتر خدمات دولت الکترونیک و دفاتر خدمات الکترونیک شهر
۲۲ ـ صاحبان جایگاههای فرآورده های نفتی و گاز (پمپ ینزین و گازوئیل و گاز)
۲۳ ـ صاحبان مهدکودک ها و پیش دبستانی.
۲۴ ـ ناشران و صاحبان موسسات انتشاراتی.
۲۵ ـ صاحبان دفاتر خدمات پیک موتوری.
۲۶ ـ صاحبان دفاتر مسافرتی و جهانگردی.
۲۷ ـ شیرینی فروشان و قنادی های دارای کارگاه.
۲۸ ـ صاحبان کارگاههای تولید نان های حجیم ـ فانتزی و صنعتی.
۲۹ ـ صاحبان مصالح فروشیها.
درمرحله پنجم که از ابتدای مهر ماه 1390 اجرا شد کلیه اشخاص حقوقی که در مراحل قبلی مشمول نبوده و مجموع فروش کالاها و ارائه خدمات (غیرمعاف یا معاف و غیرمعاف) آنها در هر یک از سالهای 87 تا89 یک میلیارد ریال وبیشتر بود وکلیه اشخاص حقوقی که قبل یا بعد از سال 90 ایجاد، تأسیس و به ثبت رسیده یا میرسیدند و حائز شرایط مذکور نشده بودند، در صورتی که مجموع فروش کالا و ارائه خدمات (غیر معاف یا معاف و غیر معاف) آنها در سال 90 یا سالهای بعد، یک میلیارد ریال و بیشتر بود، از اولین دوره مالیاتی بعد از رسیدن به آستانه مذکور، مشمول مرحله پنجم ثبت نام و اجرای قانون شدند.
مرحله ششم ثبت نام ارزش افزوده از ابتدای سال 94 به مرحله اجرا درآمد. در این مرحله اشخاص حقوقی و همچنین حقیقی (صرف نظر از مبلغ فروش سالانه) موضوع ماده «95» قانون مالیاتهای مستقیم (مصوب 80/11/27) که به فعالیتهای چلوکبابیها، سالن های غذاخوری، سفره خانه های سنتی و اغذیه فروشی های زنجیره ای با مالکیت واحد و یا نام و نشان و عنوان تجاری واحد فارغ از مساحت محل کسب و کار و نوع مجوز مشمول مالیات بر ارزش افزوده شدند.
در مرحله هفتم کلیه اشخاص حقوقی فعال با هر حجم از فروش و یا درآمد از محل عرضه کالا و ارائه خدمات مشمول که به موجب فراخوان های قبلی تاکنون برای اجرای قانون فراخوان نشده اند، طی این مرحله مکلف به ثبت نام در نظام مالیات بر ارزش افزوده و اجرای این قانون از ابتدای مهرماه سال 95 گردیدند. هچنین اشخاص حقوقی که بعد از تاریخ اجرای فراخوان نیز ایجاد، تأسیس و به ثبت رسیده و یا شروع به انجام فعالیت مینمودند، در صورت فعالیت با هر حجم از فروش و یا درآمد حاصل از کالا و خدمت، از اولین دوره مالیاتی بعد از شروع فعالیت مشمول اجرای این قانون میباشند.
فعالان اقتصادی که واجد شرایط مراحل اول تا ششم ثبت نام و اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده بوده اند، حتی در صورت انطباق با شرایط مشمولیت مرحله هفتم ثبت نام این نظام مالیاتی جزو مودیان مشمول مراحل قبلی ثبت نام و اجرای قانون محسوب و مکلف به اجرای مقررات از تاریخ شمول فراخوان مربوط از جمله وصول مالیات و عوارض ارزش افزوده از خریداران، ارائه اظهارنامه و واریز مالیات و عوارض بر ارزش افزوده به حسابهای تعیین شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور گردیدند.
قابل توجه جایگاه داران سوخت، فراخوان مشمولان مرحله هشتم اجرای نظام مالیات بر ارزش افزوده،با عنایت به مفاد جزء (پ) بند (3) ماده (2) آییننامه اجرایی بند (الف) تبصره (14) ماده واحده قانون بودجه سال 1399 کل کشور و اختیارات حاصل از مقررات ماده (18) قانون مالیات بر ارزش افزوده کلیه جایگاهداران سوخت (فرآوردههای نفت و گاز) با هر حجم از فروش و یا درآمد کالا و ارائه خدمات که به موجب فراخوانهای قبلی، تاکنون برای اجرای قانون فراخوان نشدهاند، مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده از ابتدای سال 1399خواهند شد. اشخاص مذکور که بعد از تاریخ اجرای فراخوان نیز ایجاد، تأسیس و به ثبت میرسند و یا شروع به انجام فعالیت میکنند، در صورت فعالیت با هر حجم از فروش و یا درآمد (کالا و خدمت) مشمول اجرای قانون از تاریخ شروع فعالیت میباشند. تذکر بسیار مهم: جایگاهداران که واجد شرایط فراخوانهای یادشده قبلی و اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده بودهاند، حتی در صورت انطباق با شرایط مشمولیت مرحله هشتم ثبتنام این نظام مالیاتی جزو مودیان مشمول مراحل قبلی ثبتنام و اجرای قانون محسوب و مکلف به اجرای مقررات از تاریخ شمول فراخوان مربوط، خواهند بود. کارمزد و مالیات و عوارض ارزش افزوده جایگاهداران در قیمتهای تکلیفی فرآوردههای نفت و گاز لحاظ شده است و جایگاهداران اجازه وصول مالیات و عوارض ارزش افزوده مازاد بر قیمت تعیینشده را از خریداران سوخت ندارند. تاریخ اجرای قانون اشخاص مشمول این فراخوان، از تاریخ 1399/1/1 مکلف به اجرای تکالیف مقرر در قانون از جمله وصول مالیات و عوارض ارزش افزوده نسبت به کارمزد فروش فرآورده و فروش سایر کالاها و خدمات از خریداران کالا و خدمات، ارائه اظهارنامه و واریز مالیات و عوارض بر ارزش افزوده به حسابهای تعیینشده توسط سازمان امور مالیاتی کشور میباشند. قابل توجه صاحبان واحدهای تهیه غذا (آشپزخانهها) و کافی شاپها، فراخوان ثبت نام و اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده; به موجب ماده (13) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1400/03/02، از آنجایی که تا زمان راهاندازی سامانه مودیان ترتیبات ثبت نام حسب مقررات قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب1387 میباشد، لذا بنــا بــه اختیــارات حاصــل از مقــررات مــاده (18) قــانون مالیــات بــر ارزش افــزوده مصوب1387/02/17، کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که براساس شرایط فراخوانهای مراحل اول تا هشتم ثبت نام و اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده تاکنون مشمول اجرای این نظام مالیاتی نشدهاند، در صورت اشتغال به فعالیتهای ذیل با هر میزان فروش یا درآمد،
مشمول مرحله نهمثبت نام محسوب و مکلف به اجرای مقررات قانون از ابتدای تیرماه سال 1402 خواهند بود. تهیه و ارائه انواع غذا به صورت بیرون بر (آشپزخانهها و کیترینگ ها) اعم از صنعتی یا خانگی; کافی شاپها. تذکر بسیار مهم: فعالان اقتصادی که واجد شرایط مراحل اول تا هشتم ثبت نام و اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده بوده انـد، حتـی در صورت انطباق با شرایط مشمولیت مرحله نهم ثبت نام این نظام مالیاتی جزء مودیان مشمول مراحل قبلی ثبت نام و اجرای قانون محسوب و مکلف به اجرای مقررات از تاریخ شمول فراخوان مربوط، خواهند بود.
این اطلاعیه در حکم بخشنامه برای ادارات کل امور مالیاتی، اتحادیههای ذیربط و سـایر مجـامع وتشـکلهـا محسـوب می گردد.
سازمان امور مالیاتی با اجرای گام به گام مالیات بر ارزش افزوده سعی در نوسازی نظام مالیاتی و ایجاد عدالت مالیاتی داشته است. اجرای منظم، اطلاع رسانی و فرهنگ سازی مداوم، شناسایی فرصت ها و چالش های هر مرحله و اصلاح گام های بعدی از جمله اقدامات این حوزه بوده و با اجرای هر مرحله، گامی دیگر برای مشارکت همه شهروندان در توسعه کشور فراهم شده است.
مشمولیت مرحله دهم:به موجب ماده (13) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1400/03/02، از آنجایی که تا زمان راهاندازی سامانه مودیان ترتیبات ثبت نام حسب مقررات قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1387 می باشد، لذا بنــا بــه اختیــارات حاصــل از مقــررات مــاده (18) قــانون مالیــات بــر ارزش افــزوده مصوب1387/02/17، کلیه فعالان اقتصادی که براساس شرایط فراخوانهای مراحل اول تا نهم ثبت نام و اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده، تاکنون مشمول اجرای این نظام مالیاتی نشدهاند، در صورت اشتغال به فعالیتهای ذیل با هر میزان فروش یا درآمد، مشمول مرحله دهم ثبت نام محسوب و مکلف به اجرای مقررات قانون از ابتدای دی ماه سال 1402 خواهند بود. 1. فروشندگان حیوانات خانگی و کلیه مراکز درمانی و تمام ارائه دهندگان هرگونه خدمات به این حیوانات
2.فروشندگان انواع غذا، لوازم و تجهیزات حیوانات خانگی 3.فروشندگان انواع ادوات و آلات موسیقی
4.فروشندگان انواع لوازم آرایشی، تجهیزات آرایشگاهی، عطر وادکلن 5.ارائه دهندگان خدمات اخذ پذیرش تحصیلی و مشاوره و راهنمایی در امور تحصیل خارجی
6.ارائه دهندگان خدمات ماساژ 7.ارائه دهندگان خدمات طرح و نقشه برداری از معادن و…
8.صاحبان آتلیه های عکس و فیلم 9.ارائه کنندگان خدمان برگزاری سمینار، همایش و…
10.فروشندگان عینک آفتابی و لنز 11.فروشندگان انواع ضایعات فلزی
12.فروشندگان قهوه، کاکائو، نسکافه، پودر و خمیر حاصل از آنها 13.فروشندگان انواع لوازم حفاظتی از قبیل دزدگیر
بدون دیدگاه